Tea & Food pairing

In China en Japan wordt vaker thee dan wijn bij het eten gedronken. Vaak drink je de lokale thee bij de lokale gerechten en dat past meestal perfect. In het westen zijn we meer gewend om wijn te drinken bij het eten. Ook met thee kun je de unieke smaakexposie van 1 + 1 = 3 creëren! Ten opzichte van wijn heeft thee een aantal voordelen, het bevat geen alcohol waardoor je helder en fris blijft en het is van nature meer complementair aan eten. Wijn kan de smaak van het eten soms overtreffen.

Bij het combineren van thee met een gerecht ga je op dezelfde wijze te werk als bij de combinatie met wijn. Bepaal eerst wat het doel is dat je nastreeft.

Het doel van thee bij het eten kan verschillend zijn:

  • Verfrissen, mond schoon spoelen van sterke smaken, bijvoorbeeld tussen de gangen door
  • Versterken van een smaak in je gerecht (een bruggetje)
  • Vol gevoel wegnemen
  • Bevorderen spijsvertering

Vervolgens ga je proeven. Het blijft heel persoonlijk en er zijn geen vaste richtlijnen. Wel zijn er wat basisregels die je kunnen helpen.

Basis richtlijnen tea & food pairing

  • Witte thee: neutraliseert de smaak, spoelt de mond schoon tussen twee gangen. En een geweldige combinatie met pittig gekruide gerechten en kaas.
  • Groene thee: grof gezegd: past witte wijn bij het gerecht, dan past groene thee! Japanse groene thee gaat perfect bij zeevruchten, vis en rijstgerechten. Chinese groene thee combineert mooi met groene salades, kaas en kip.
  • Zwarte thee: grof gezegd: past rode wijn bij het gerecht, dan past zwarte thee! De volle rijke smaak van zwarte thee met sterk aanwezige tannines past goed bij rijke, volle, romige gerechten als gegrild vlees, curries, maar ook chocolade desserts of crème brûlée .
  • Oolong: sterk afhankelijk van het niveau van oxidatie en roostering. Licht geoxideerd en geroosterde oolongs passen bij lichte gerechten, vergelijkbaar met groene thee. Zwaar geoxideerd en geroosterd, denk aan volle rijke gerechten, zijn vergelijkbaar met zwarte thee.
  • Pu Ehr: Pu Ehr smaakt heel goed met volle pure chocolade en ‘warme’ kruidige gerechten met bijvoorbeeld kaneel en kardamon.
  • Rooibos: Rooibos combineert door het zoet, kruidige met vanille tonen heerlijk bij zoete gerechten.

Het is dus vaak een kwestie van uitproberen en proeven, zo ontdek je de mooiste combinaties.