altijd voor handen, maar...

Het water dat je gebruikt voor je ultieme kop thee is heel belangrijk en kan een wereld van verschil maken. Thee bestaat immers voor 99% uit water. De kwaliteit van het water waarmee je thee zet, heeft invloed op de smaak en het aroma. Kalk en mineralen in het water reageren met de enzymen in de thee en veranderen de smaak en het aroma. Kraanwater geeft niet het beste resultaat. Het bevat over het algemeen teveel mineralen en het ‘droogrest-gehalte’ (kalk) is te hoog om tot een optimaal resultaat te komen. Het beste is een pH van 7 en een droogrest van minder dan 50 mg per liter. Met het gebruik van speciale filters of een ‘omgekeerde osmose’ filtratie kan het gehalte aan mineralen en droogresten verlaagd worden tot het juiste zachte en zuivere water om zo een optimale kwaliteit te krijgen voor de bereiding van thee

neutraal water

Je kunt ook mineraalwater uit flessen gebruiken. In Nederland is Spa Blauw het meest neutrale water met een pH van 6 en een droogrest van 33 mg per liter. Vooral bij delicate theesoorten als witte thee, groene thee en licht geoxideerde oolongs is het verschil enorm. Probeer het eens en laat je verrassen!

Hieronder zie je goed het verschil. We hebben 2 koppen thee bereid: zelfde hoeveelheid thee, zelfde temperatuur, zelfde trektijd, het enige verschil is het water. Het linker kopje is gezet met kraanwater (Zuid Nederland) en het rechter met Spa Bauw. We hebben de kopjes vervolgens 3 uur laten staan.

Thee gezet met kraanwater en met spa blauw

De thee in het linker kopje is donker geworden en er licht een olieachtige substantie op. Het rechterkopje is nog steeds helder en fris. Hoe kalkrijker het water hoe duidelijker het verschil.

Heb je veel last van bruine aanslag in je theekopje?

Aanslag in theekopje

Dat is de reactie van de kalk in het water met de thee. Probeer eens Spa Blauw en je theeglazen en theekopjes blijven schoon.