Wat vind jij lekker?

Sterk, licht, bitter, zoet. Maak je thee zoals jij deze het lekkerste vindt.

Heb je behoefte aan wat houvast?

We geven bij al onze thee een zetinstructie. Dit is echter een richtlijn. Durf te experimenteren, speel met de temperatuur van het water en de hoeveelheid thee. Dit wordt vaak beloond met onverwachte smaakexplosies! 

Temperatuur

 
Soort thee Temperatuur
Witte thee 80ºC
Gele thee 80ºC - 85ºC
Groene thee 65ºC - 80ºC
Zwarte thee 90ºC - 100ºC
Oolong thee 100ºC
Pu Ehr Thee 95ºC - 100ºC
Rooibos 100ºC
Kruiden 100ºC

Hoeveelheid

Om het bereiden van onze losse thee eenvoudig te houden geven we de hoeveelheid aan in theelepels. Hiervoor gebruiken we een speciaal theemaatschepje. Dit theemaatschepje vind je bij onze accessoires.

Water

Welk water je gebruikt voor je thee is bepalend voor het eindresultaat. Wij bereiden de meeste thee met Spa Blauw. Het meest neutrale water dat in Nederland te koop is. Kraanwater bevat vaak teveel kalk. 

Lees meer over het belang van water

Bereiden

Elke cultuur heeft zijn eigen manier van thee bereiden. Zo bereiden de Chinezen hun thee Gong Fu Cha, drinken de Engelse hun thee sterk met melk en houden de Turken van veel suiker in hun thee. Wat alle methodes gemeen hebben, is dat de mooie kwaliteitsthee los in de theepot wordt gedaan en vervolgens wordt opgegoten met vers warm water.

De eenvoudigste manier om thuis losse thee te bereiden is met een theepot met een zeefje. Een thee-ei, theefilter, teamaker of  tea press zijn ook makkelijke methoden. Belangrijk is dat theeblaadjes voldoende ruimte hebben om zich uit te vouwen, zodat het aroma en de smaak volledig tot uiting komen. Voor grofbladige thee, zoals Oolong of Bai Mu Dan, gebruik je liever een teamaker, tea press of doe je de thee los in de theepot. Kijk voor de vele mogelijkheden bij onze Thee accessoires.

Voor de juiste temparatuur gebruik je een speciale theethermometer, een waterkoker met temperatuurregelaar of ga je af op je gevoel (niets mis mee!). Giet het water op de thee en houdt de tijd goed in de gaten, bijvoorbeeld met een tea timer. Natuurlijk speelt ook hier persoonlijke voorkeur een rol. Tijdens het trekken moet de thee op temperatuur blijven. Zet daarom de theepot op een theelichtje of houdt de thee warm onder onze T-MUTZ.

Bewaren

Om de geur en smaak van onze thee te behouden, bewaar je ze gewoon in ons luchtdichte blik of onze afgesloten zakjes op een donkere, koele en droge plaats (niet in de koelkast). Bewaar thee altijd gescheiden van sterke kruiden en specerijen en van andere theesoorten met een krachtige geur. Zo neemt de thee geen andere geuren en smaken op.