Bestellen

Vanaf: € 3,95
Gerookte Lapsang Souchong

Smokey!

Wist je dat de gerookte Lapsang Souchong ontstaan is door een foutje? De originele Lapsang Souchong afkomstig uit het bergdorpje Tongmu in de provincie Fujian in China is namelijk niet gerookt. De gerookte variant is ontstaan in de tijd dat de Engelsen het in dat gebied voor het zeggen hadden. Tijdens hun veroveringen stootten ze op een verlaten theeplantage, die door de Chinezen in brand was gestoken. Een groot deel van de theevoorraad was niet in vlammen op gegaan en de Engelsen vonden het zonde om deze thee weg te gooien. Ze besloten hem te bereiden. De thee was door de brand licht gerookt. De Engelsen vonden het geweldig smaken en brachten deze gerookte thee mee naar Europa. De prachtige zwarte, licht grijsachtige bladeren worden boven een vuur van naaldhout (rijk aan hars) gerookt. Hierdoor krijgt de thee een kenmerkende rokerige smaak. 

Smaak: krachtig, rokerig en kruidig.

Ingrediënten

Zwarte thee, rook

Herkomst: China, provincie Fujian

Cafeïne: medium

Bereiding

  • 4 theelepels per liter
  • 100 °C
  • 2 minuten

Sommelierstip

Door het intense rookaroma en de rooksmaak wordt deze thee vaak gebruikt voor culinaire doeleinden, zie onze recepten

probeer ook eens deze smaken